Novosti

Piše: Mladen Ardalić
Srijeda, 01.12.2021.

Gdje je Hrvatska?

Republika Hrvatska svrstava se u kategoriju srednje velikih europskih zemalja. Ukupan broj stanovništva iznosi 3.871.833 (popis iz 2021. godine). Glavni grad Zagreb glavno je kulturno, gospodarsko, političko, znanstveno i društveno središte Hrvatske. Split možemo istaknuti kao idući značajan grad za RH.

Izvor: Wikipedia
https://hr.wikipedia.org/wiki/Hrvatska

Na istoku graniči sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom, na sjeveru sa Slovenijom i Mađarskom, na jugu sa Crnom Gorom, a na zapadu ima morsku granicu sa Italijom.

Godine 2013. Republika Hrvatska postala je punopravna članica Europske unije,  28. po redu. To je bio jedan od glavnih ciljeva vanjske politike. Ovaj potez je zasigurno Hrvatsko tržište učinio još privlačnijim stranim ulagačima. Time je otvoren slobodan protok kapitala, radne snage, tehnologije i sl.

Od 1. siječnja 2023. službena valuta Republike Hrvatske je euro.

Izvor: Wikipedia
https://hr.wikipedia.org/wiki/Hrvatska

Hrvatska se može pohvaliti raznolikim prirodnim bogatstvima i ljepotama, nacionalnim parkovima, geopolitičkim položajem, a najznačajnije je Jadransko more čija se obala proteže na 31. 067 km² te broji 1244 otoka.

Turizam u Hrvatskoj bilježi svoje početke 1850-ih godina te se uspješno razvijao do danas. Posljednjih godina to dokazuju i prestižne nagrade koje je Hrvatska osvojila u području najbolje turističke destinacije.  Hrvatska je među posjećenijim i važnijim turističkim odredištima Sredozemlja. Veliku privlačnost i priljev turista iz cijelog svijeta možemo zahvaliti i turističkom odredištu Dubrovniku, koji je zasigurno na vrhu liste najljepših povijesnih gradova svijeta.

Blaga Mediteranska klima koju označavaju topla ljeta i umjereno hladne zime također pogoduje dodatnom razvoju turizma u Hrvatskoj.

Hrvatska ima dobro razvijenu prometnu mrežu i povezanost što cestovnu, željezničku, zračnu ali i morskim putevima.

U Hrvatskoj se nalazi sedam zračnih luka koje su usmjerene ka međunarodnom prometu, od kojih je najveća i najprometnija Zračna luka „Franjo Tuđman“ u Zagrebu.

Izvor: Wikipedia
https://hr.wikipedia.org/wiki/Hrvatska

U Rijeci se nalazi najveća pomorska luka u državi koja se nalazi na obali Kvarnerskog zaljeva. Od velikog je značaja za razvoj hrvatskog gospodarstva.

Među najrazvijenijim gospodarskim granama u Hrvatskoj ističu se: poljoprivreda, drvoprerađivačka industrija, prehrambena industrija, metaloprerađivačka industrija, tekstilna industrija, naftna industrija, kemijska industrija, graditeljstvo, brodogradnja, pomorstvo i zahvaljujući bogatoj morskoj obali, turizam.

Poslovanje u Hrvatskoj

Pokretanje posla u Hrvatskoj vrlo je jednostavno jer se osnivanje tvrtke može napraviti u nekoliko dana i velika je tendencija smanjenja administrativnih zahtjeva. Nakon što se osnuje tvrtka, potrebno je voditi poslovne knjige i predavati izvještaje Poreznoj upravi. U najvećem broju slučajeva poduzetnici prepuštaju taj dio posla vanjskim suradnicima, odnosno računovodstvenim servisima.

Većina državnih službi ima B2G sustave kojima se može vrlo jednostavno koristiti nakon dobavljanja odgovarajućeg certifikata.

Svakom poduzetniku preporučujemo upoznavanje sa osnovama Poreznog sustava. S obzirom na to da je RH dio Europske Unije, hrvatski porezni sustav vrlo je sličan velikoj većini poreznih sustava drugih članica.

Hrvatska Narodna Banka

Porezni sustav

Osnovna podjela poreza odnosi se na osobne poreze i korporativne poreze.

Stopa poreza na dobit u RH iznosi 12% za tvrtke koje imaju manji promet od 400.000,00 EUR godišnje i 18% za tvrtke koje imaju promet veći od ranije navedenog iznosa.

Bitno je naglasiti da se prilikom isplate dobiti plaća i porez i prirez od 12% do 14,16%, ovisno o gradu gdje je vlasnik prijavljen. Kada su u pitanju isplate dobiti stranim vlasnicima, Hrvatska ima potpisane ugovore o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja s velikom većinom država, ali je za svaku državu potrebno pogledati ugovor.

Euro – službena valuta u
Hrvatskoj

Opća stopa poreza na dodanu vrijednost iznosi 25%, dok se pojedini proizvodi oporezuju sa sniženim stopama od 13% i 5%. Poduzetnik može izabrati da bude izvan sustava PDV-a ukoliko ima godišnji prihod manji od 40.000,00 EUR.

Oporezivanje osobnog dohotka sastoji se od doprinosa za mirovinsko osiguranje (20%), zdravstveno osiguranje (16,5%) i poreza na dohodak ( 24% do 36%). Važno je naglasiti da je dopušteno korištenje poreznog odbitka, pa dio plaće ne bude oporezivan porezom na dohodak.

Postoje još dodatni porezi koji obuhvaćaju pojedine djelatnosti kao što je porez na potrošnju (ugostiteljstvo), porez za turističku zajednicu, itd.

Turizam i sigurnost najistaknutiji su razlozi otvaranja tvrtke u Hrvatskoj

10 razloga zašto pokrenuti posao u RH

 1. Zbog povoljnog geografskog položaja Hrvatska je odlično mjesto za vođenje poslovanja u EU. Izuzetno je dobro povezana morskim, zračnim i cestovnim linijama sa ostatkom Europe i svijeta.
 2. S obzirom na značajno manju cijenu rada nego u Austriji ili Njemačkoj, troškovi poslovanja mogu biti niži nego što su u nekoliko stotina km udaljenim mjestima ostalih članica EU.
 3. Ulaganje u nekretnine u RH preporučljivo je iz razloga što su cijene još uvijek niže nego u ostalim članicama EU. Ukoliko se ulaže u nekretnine na obali ili u većim gradovima, velika je vjerojatnost brzog rasta cijena u budućnosti.
 4. Stopa poreza na dobit među nižima je u EU, pogotovo ukoliko ste u nižem razredu (prihod do 400.000,00 EUR).
 5. Još uvijek nema poreza na nekretnine. Uvođenje se planira u budućnosti, ali po nižim stopama nego u ostatku Europe s obzirom na socijalnu situaciju i navike domaćih ljudi da posjeduju nekretnine.
 6. Država daje subvencije. Subvencije se odnose na zapošljavanje, kapitalna ulaganja i razne projekte koje provodi Ministarstvo gospodarstva. Ukoliko imate dobar projekt i dobrog konzultanta za EU fondove, moguće je bespovratno dobiti i do 80% iznosa projekta.
 7. Hrvatska obala i turizam. Jedna od najbrže rastućih djelatnosti je turizam, zbog predivne obale i velikog potencijala u stvaranju dodatnog sadržaja. Dolazak sve većeg broja turista, organizacija festivala, događaja i infrastrukturni projekti nastaviti će trend velikog rasta.
 8. Okoliš, hrana i prirodne ljepote. Hrvatska ima očuvan okoliš, mnoge prirodne ljepote te fantastičnu i raznoliku hranu pa samim time predstavlja odlično mjesto za život i rad.
 9. U hrvatskim gradovima možete se kretati u bilo koje doba dana i noći. Stopa razbojstava na nižim je razinama od europskog prosjeka.
 10. Hrvatska IT industrija prati svjetske trendove. Razvoj IT industrije jedan je od pokretača hrvatskog gospodarstva te ukoliko poslujete u ovoj industriji ili zatrebate uslugu iz tog sektora, jednostavno je pronaći pravog partnera.

Kako osnovati tvrtku u Hrvatskoj u 5 koraka?

 1. FINA (financijska agencija). Pri odlasku u Finu treba imati izabrano ime  kojim će se služiti i poslovati. HITRO.hr će provjeriti raspoloživost imena društva.
 2. Javni bilježnik. Svi osnivači i odgovorne osobe moraju biti prisutni, osim ako je uz ovjerenu punomoć drugačije dogovoreno. Potrebna dokumentacija priprema se i ovjerava u javnobilježničkom uredu, koju će isti proslijediti u HITRO.hr
 3. Sudski registar i plaćanje. Ponovnim odlaskom u FINU predaju se ovjereni dokumenti i pokreće se postupak upisa u sudski registar te se izvršavaju početne uplate (temeljni kapital i takse).
 4. OIB tvrtke i Rješenje. Slijedi čekanje na odgovor Trgovačkog suda (najčešće u roku od 24h). Ukoliko je prethodno sve valjano odrađeno i dostavljeno,  društvo je zaprimljeno u Sudski registar. Već u roku od 1-3 dana moguće je pristupiti Rješenju o osnivanju.
 5. Banka. Dobivanjem Rješenja o upisu u sudski registar, OIB-a i obavijesti o razvrstavanju prema NKD-u ostvarena je mogućnost za otvaranje bankovnog računa i obvezne prijave u sustav zdravstvenog i mirovinskog osiguranja.

Ukoliko sve ide po uobičajenom protokolu, potpuno osnivanje tvrtke i vrijeme zadržavanja osnivača u Hrvatskoj može se svesti na 2-4 radna dana.

Trebate li pomoć pri otvaranju tvrtke u Hrvatskoj?

Vomi consulting može Vam pomoći pri otvaranju tvrtke i pokretanju poslovanja u Hrvatskoj.

Molimo odaberite tip tvrtke koju želite otvoriti u Hrvatskoj ili nas kontaktirajte kako biste saznali više o poslovnim prilikama u Hrvatskoj ili upitajte bilo što o poslovanju u Hrvatskoj.

Pratite nas

Vomi consulting
za savjetovanje i informacijske tehnologije
Ulica Hrvatske Republike 17b, Osijek
OIB: 54258390599
IBAN: HR4223600001102438758
SWIFT: ZABAHR2X
Tel: 031 202 481
Fax: 031 214 520

Vomi commerce
za proizvodnju, trgovinu i usluge

Ulica Hrvatske Republike 17b, Osijek
OIB: 36946449172
IBAN: HR7325000091102017492
SWIFT: HAABHR22
Tel: 031 202 481
Fax: 031 214 520

BizzWithMe
Kupite ili prodajte svoju tvrtku na BizzWithMe

Scroll to Top